Ergonomi på arbetsplatsen

Ergonomi är något alla företag måste ta på stort allvar. Dålig ergonomi kan leda till arbetsskador av flera olika slag och varje år rapporteras mängder med fall som kunde ha undvikits genom bättre ergonomiarbete.

Arbetspositioner är ett ställe att börja när man ska utvärdera ergonomin. Sittande arbetare ska ha en ergonomiskt utformad stol som bidrar till god hållning och komfort. Arbetare som står upp hela dagen eller bara längre perioder i sträck bör ha en ergonomisk matta som avlastar fötter och ben.

Om någon anställd måste inta en obekväm arbetsposition för att utföra sitt arbete kan dock andra faktorer vara i spel. Det första att titta på i ett sådant fall är belysningen. Om Inte ljuset är tillräckligt bra för arbetet som måste utföras behöver man ofta luta sig fram för att se tydligt. Sådana arbetsställningar kan lätt bli skadligt för ryggen om de måste hållas i längre perioder i sträck.

Handlar det dock även om detaljer som är svår att se om man inte för ansiktet närmare det man arbetar med kanske ett justerbart förstoringslampa är den bästa lösningen. Att försöka identifiera roten till problemet är således mycket viktigt för att säkerställa god ergonomi.

Det kan dock vara svårt för en lekman att hitta och lösa alla problem som kan finnas på en arbetsplats. Vilket är varför en ergonom kan vara bra att anlita. De vet precis vad det är man ska titta efter och kan ge rekommendationer på åtgärder som förbättrar arbetsförhållandet för alla.